Jakie superfoods warto dodać do sałatki, żeby zwiększyć jej wartość odżywczą?

Dlaczego superfoods?

Cześć! Dziś chciałem podzielić się z Wami moją wiedzą na temat superfoods w sałatkach. Jestem wielkim fanem sałatek – to jedna z tych potraw, które dają mi najwięcej możliwości kombinacji i smaku. Ale co najważniejsze, można je wzbogacić o superfoods, by były jeszcze zdrowsze! Zastanawiacie się, co warto do nich dodać, żeby maksymalnie podkręcić wartości odżywcze? Oto kilka moich ulubionych dodatków.

Awokado – zielony skarb

Zacznijmy od awokado. To owoc, który zasługuje na miano superfood, a znany jest głównie z zasobów zdrowych tłuszczów. Można je dodawać niemal do każdej kompozycji sałatkowej. Co prawda, trochę się bałem tych kalorii na początku, ale przekonałem się, że te zdrowe tłuszcze są moje organizmowi potrzebne. Ich kremowa konsystencja doskonale pasuje do chrupiących warzyw. Ja zazwyczaj kroję je w kostkę i mieszam z rukolą oraz pomidorkami koktajlowymi. Połączenie idealne!

Quinoa – białkowy dodatek

Kolejny bohater to quinoa. Jest świetnym źródłem białka oraz aminokwasów i doskonale sprawdza się w połączeniu z warzywami. W mojej kuchni quinoa pojawiła się przypadkowo. Pewnego dnia zobaczyłem ją na półce w sklepie i pomyślałem “czemu nie?”. Teraz nie wyobrażam sobie sałatki bez jej miękkiej, lekko orzechowej nuty. Zawsze gotuję ją na zapas i przechowuję w lodówce, żeby mieć pod ręką, gdy tylko najdzie mnie ochota na sałatkę.

Nasiona chia – małe wielkie nasiona

Nie wyobrażam sobie sałatki bez nasion chia. Te małe perełki dodają sałatce odrobinę chrupkości oraz sporo błonnika i omega-3. Powiem Wam, że wcześniej znałem je tylko z puddingów. Pewnego dnia spróbowałem je dodać do mojej sałatki i to był strzał w dziesiątkę! W połączeniu z lekkim dressingiem na bazie oliwy i cytryny, nasiona chia wchłaniają smak i tworzą ciekawą strukturę.

Orzechy i nasiona – chrupiące dodatki

Do każdej sałatki warto dorzucić orzechy czy nasiona. Moim osobistym faworytem są orzechy włoskie oraz pestki dyni. Oba rodzaje są bogate w wartościowe tłuszcze oraz minerały. Orzechy włoskie dodaję dla ich lekko słodkawego, maślanego smaku. Pestki dyni natomiast doskonale wzbogacają całość o przyjemne chrupnięcie. Czasem lekko je podprażam, co dodaje sałatce dodatkowej głębi smaku.

Jagody goji – trochę egzotyki

Na koniec jagody goji – cudowne dodatki, które zaskoczą każdego. Mają nieco egzotyczny smak, lekko słodki i kwaśny zarazem. Są źródłem witamin, antyoksydantów i dodają ciekawej, żywej kolorystyki do każdej sałatki. Chociaż na początku sceptycznie podchodziłem do połączenia owoców z warzywami, te maluchy szybko zdobyły moją sympatię. Czasami dodaję je do wiosennej sałatki z szpinakiem i buraczkami – polecam spróbować!

Oto moje propozycje na wzbogacenie sałatki o zdrowe superfoods. Mam nadzieję, że zainspirowałem Was do eksperymentów w kuchni. Bon Appétit!